Lli

Aquest és el teixit més antic del món ja que antecedeix a la llana i ja s’usava a l’Edat de Pedra. Es cultivà sistemàticament primer a Mesopotàmia cap al 5.000 o 6.000 ad C. Els egipcis van perfeccionar el  seu cultiu i era tan valorat que a vegades s’utilitzava com a moneda de canvi, tenia un sentit molt simbòlic de lleugeresa i de puresa per això els sudaris dels millors faraons estaven fetes amb un lli de gran qualitat.

flor

L’estructura del teixit el fa ideal per a tot tipus de brodats i puntes, era el fil escollit per treballar amb boixets. La planta de lli també es feia servir per a fer paper i enquadernar llibres abans i actualment, avui en dia molts pintors també treballen amb quadres de base de lli.

Durant el  Renaixement i el Barroc es va utilitzar molt el lli però no gaire cap als segles XVIII i XIX.

teixit

Actualment amb tractament a base d’enzims i amoníac han convertit el lli en un teixit modern que no s’arruga ni s’encongeix i que en molts casos no cal ni planxar. També s’acostuma a barrejar el lli amb cotó per aconseguir teles més còmodes. De tota la producció de lli, un 70% es fa servir per a confecció i la resta per a roba de casa. Els principals productors de lli són: Itàlia, França, Bèlgica, Irlanda del Nord, Alemanya, Japó, Europa de l’Est i la Xina encara que el més cobejat és el de Bèlgica, França, Irlanda i Itàlia.

S’usa depèn de les seva espessor per a bruses, jaquetes, abrics, pantalons, faldilles i roba de llit.

lli1  vestit NOBOCHI® de lli

—–     ——     —–     —–

Es el tejido más antiguo del mundo ,antecede a la lana y se usaba en la Edad de Piedra. Se cultivó de forma sistemática primero en Mesopotamia hacia el año 5.000 o 6.000 ad C. Los egipcios perfeccionaron su cultivo y era tan valorado que a veces se usaba como moneda de cambio, tenía un sentido muy simbólico de ligereza y pureza por eso los sudarios de los mejores faraones estaban fabricados con lino de gran calidad.

gra

La estructura del tejido lo hace idóneo para todo tipo de bordados y puntillas, era el hilo escogido para trabajar los encajes a bolillos. La planta de lino también se usaba para fabricar papel y encuadernar libros. Actualmente muchos pintores trabajan con cuadros de base de lino.

Durante el  Renacimiento y el Barroco se usó mucho el lino per decayó su uso en los s. XVIII y XIX.

Actualmente los tratamientos a base de encimas y amoniaco lo han convertido en un tejido moderno que no se arruga ni encoge. También se acostumbra a mezclar el lino con el algodón para conseguir que las telas sean más cómodas. De toda la producción de lino, un 70% se usa para la confección y el resto para ropa de hogar. Los principales productores son: Italia, Francia, Bélgica, Irlanda del Norte, Alemania, Japón, Europa del Este y China; pero el más apreciado es el de Bélgica, Francia, Irlanda e Italia.

teixits

 

Se utiliza dependiendo de su espesor para confeccionar blusas, chaquetas,  abrigos, pantalones, faldas y ropa de cama.

font: pel text:     Hallett, Clive. Telas para moda : guía de fibras naturales. Barcelona, Blume, 2010. 208p. ISBN 9788498014464

KNIGHT, Lorna. Manual práctico de costura y tejidos. Guia ilustrada de técnicas y materiales. Barcelona, Océano, 2007. 256p. ISBN 9788475564951

fotografies: Google.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: