El cotó es va començar a cultivar de forma quasi simultània a la Índia i a l’Amèrica del Sud fa quasi 6.000 anys. Durant el tercer mil·lenni abans d C es va exportar cap a Mesopotàmia (avui Irak) i des d’allà es va estendre per Egipte i la vall del Nil. L’any 1.500 ja es coneixia el cotó arreu i cap al segle XVI es cultivava en regions càlides d’Àsia i Amèrica.
La revolució industrial va aportar moltes novetats quan a tècniques de filat i producció del cotó. Actualment és la fibra natural més usada. El seu aspecte varia segons els tractaments que se li apliquen, el teixit de cotó sense tractar té un aspecte mate però un tacte suau. La planta del cotó té més de 43 varietats i les teles que en deriven també varien segons les textures i tractaments; les principals són:
- Teixits apelfats: Corduroy, pana, fineta, molesquín, rus, xenilla, velveton i vellut.
- Textures riques: Cloqué, crespó, piqué, seersucker i tela arrugada.
- Vaporosos: Batista, Gasa, Muselina i voile.
- Suaus: Chintz, Ciré, linon i setí.
- Autèntics: Arpillera, Canemàs, cutí, lona, loneta i reps.
- Funcionals: Chambray, dril, gavardina, madràs, popelín, sarga, jean i vichy.




—– —— —– —–
El algodón se empezó a cultivar de forma casi simultánea en la India y América del Sur hace aproximadamente 6.000 años. Durante el tercer milenio antes d C se exportó a Mesopotamia (actual Irak) y desde allá se extendió por Egipto y el valle del Nilo. El año 1.500 el algodón se conocía en prácticamente todo el mundo y hacia el siglo XVI también se cultivaba en regiones cálidas de Asia y América.
La revolución industrial aportó muchas novedades en las técnicas de hilado y de la producción del algodón. Actualmente es la fibra natural más usada. Su aspecto varía según los tratamientos que se le aplican, el tejido de algodón sin tratar tiene un aspecto mate pero un tacto suave. La planta del algodón presenta más de 43 variedades y las telas que se fabrican con ella varían según las texturas y los tratamientos; las principales son:
- Tejidos afelpados: Corduroy, pana, fineta, molesquín, rus, chenilla, velvetón y terciopelo.
- Texturas ricas: Cloqué, crespón, piqué, seersucker y tela arrugada.
- Vaporosos: Batista, Gasa, Muselina y voile.
- Suaves: Chintz, Ciré, linón y satén.
- Auténticos: Arpillera, Canemás, cutí, lona, loneta y reps.
- Funcionales: Chambray, dril, gabardina, madrás, popelín, sarga, jean y vichy.
font:
pel text: Hallett, Clive. Telas para moda : guía de fibras naturales. Barcelona, Blume, 2010. 208p. ISBN 9788498014464
fotografies: Google.